Huisvesting en voeding

Houd gerbils het beste in koppeltjes van twee in een gerbilarium of aquarium. Zorg ervoor dat ze niet kunnen ontsnappen, maar dat er wel voldoende ventilatie is. De minimale maat voor twee gerbils is 60 x 30, maar groter is beter.

Zorg voor voldoende bodembedekking, zodat ze erin kunnen graven. Hier kun je zaagsel of soft bedding voor gebruiken, in combinatie met hooi. Speeltjes in de vorm van huisjes, bruggetjes, een holle kokosnoot, etc. Geen plastic, want dat maken ze kapot en dit is gevaarlijk. Ook hout zullen ze kapot gaan knagen, zodat af en toe de speeltjes of huisjes vervangen zullen moeten worden.

Een molentje om in te rennen, kan ik zeker aanbevelen. Als gerbils hier van jongs af aan mee om leren gaan, dan kunnen ze niet zonder. Ze kunnen hun energie kwijt en vinden het helemaal geweldig. Zorg ervoor dat het radje groot genoeg is (minimaal 20 cm doorsnede) en dat het geen open spijlen zijn, waar hun staart tussen kan komen te zitten.

Een badje van chinchillazand is ook een vereiste. Doe dit het beste in een wat hoge (snoep)pot, zodat ze het er niet uitgooien (of alle bodembedekking erin!). De gerbils zullen hier regelmatig in gaan liggen rollen om hun vacht schoon en glanzend te houden. Sommige gerbils doen ook hun behoefte in dit zand, dus regelmatig verschonen (of zeven).

Om aan hun knaagbehoefte te voldoen, kan je ze een knaagsteen geven, hout van fruitbomen, dagelijks een leeg wc-rolletje of iets anders van karton. Er zijn natuurlijk ook knaagsticks te verkrijgen en in het voer zitten ook harde brokjes.

Er is speciaal gerbilvoer te verkrijgen, wat als basis kan dienen. Maar je kan dit mixen met dwergkonijnenvoer, paardenmuesli, kattenbrokjes, tortelduivenvoer, etc. Als lekker hapje krijgen ze bij mij meelwormen en zonnebloempitjes. Af en toe een stukje groente of fruit kan ook, maar niet te vaak, omdat hier veel vocht in zit. Omdat de gerbil van oorsprong een woestijndier is, kunnen ze niet tegen te veel vocht. Hierdoor zullen ze diarree krijgen.

Zwangere of zogende gerbils hebben extra eiwiten nodig. Bronnen van eiwit zijn meelwormen, kattenbrokjes en ei-krachtvoer. Daarnaast is gedroogd brandnetelblad goed voor de melkproductie.

Hoewel ze dus niet veel water nodig hebben, is schoon drinkwater een voorwaarde!

Gerbils urineren weinig en hun ontlasting is normaal gesproken hard. Hierdoor gaat hun hok niet stinken en is eenmaal per maand verschonen voldoende.

Natuurlijk hebben de gerbils ook dagelijks aandacht van hun baasje nodig. Je kunt ze tam maken of tam houden door ze regelmatig iets lekkers uit je hand te voeren. Als ze naar je toe komen, kan je ze pakken, maar jaag niet achter ze aan in hun hok. Als je ze aan de staart op pakt, doe dit dan aan de basis en niet aan de punt. Deze punt zal dan namelijk loslaten (als ontsnappingsmechanisme).

Hier wonen mijn gerbils