Vachtkleuren

Zoals al gezegd zijn er heel veel kleurmogelijkheden wat de vacht betreft. Daarnaast hebben gerbils óf rode, óf zwarte ogen. De vacht kan gevlekt of ongevlekt zijn, waarbij gevlekt altijd een bepaalde kleur met witte aftekeningen is. Sommige gerbils zijn wel egaal van kleur, maar hebben een witte buik. Dit zijn de agouti kleuren. De andere kleuren heten non-agouti kleuren.

Veel gerbils hebben een gladde vacht, maar gerbils kunnen ook een wat ruigere vacht hebben. Dit heet rex. Als pup lijkt het of ze slagen in hun haartjes hebben en ook hun snorharen zijn vaak gekruld. Naarmate ze ouder worden, wordt het vaak minder goed zichtbaar. Hun vacht lijkt iets doffer, doordat ze een beetje "ruigharig" zijn. Bij de ene gerbil blijft het wat beter zichtbaar dan bij de andere.

Wanneer 1 van de ouders gevlekt is, kunnen er gevlekte en ongevlekte pups geboren worden. Wanneer 1 van de ouders rex is, kunnen er rex en niet-rex pups geboren worden. Twee gevlekte ouders levert vaak geen gezonde pups op. Vaak krijgt de moeder een miskraam. Dit is dus niet aan te raden. Hetzelfde geld voor 2 rex-ouders. Pups hiervan blijven vaak kaal. Dus zorg dat er hooguit 1 ouder gevlekt of rex is.

Klik op de foto om de naam van de kleur te lezen!

Met dank aan Judith van Gerbilfokkerij Spike. De foto's hieronder zijn van mijn eigen gerbils én van die van haar. Bij het onderschrift van haar gerbils staat (Spike).