Meer over de gerbil

Basisinformatie

Een andere naam voor gerbil is ook wel woestijnrat. Deze site gaat over de Mongoolse Gerbil. Een diertje dat heel leuk is om als huisdier te houden. Ze kunnen wel 5 jaar worden en zijn goed tam te krijgen. Er echt mee knuffelen gaat wat minder, maar ze komen uit je hand eten en zijn goed op te pakken (of lopen zelf je hand al op). Over het algemeen bijten gerbils niet.

Gerbils kun je het best in tweetallen houden, maar in ieder geval nooit alleen. Dan worden ze eenzaam en kwijnen ze weg. Jonge gerbils bij elkaar zetten gaat meestal wel goed, maar als de gerbils al wat ouder zijn, dan kun je het beste de koppelmethode gebruiken (zie verderop op mijn site). Soms gaan ze elkaar ├ęcht niet aardig vinden en dan zal je een ander maatje moeten gaan zoeken, met wie het wel klikt.

Twee broertjes of zusjes uit hetzelfde nest gaat natuurlijk goed, want die zitten al vanaf de geboorte bij elkaar. Maar ook die kunnen af en toe nog wel eens willen "uitvechten" wie de baas is.

Gerbils houden van graven, van rennen in hun molentje, van lekker slapen in een holletje of eten/knagen natuurlijk. Een wc-rolletje als sloopmateriaal vinden ze helemaal geweldig!

Omdat gerbils van oorsprong woestijndieren zijn, plassen ze weinig en is hun ontlasting heel hard. Ze stinken dan ook niet en hun hok hoeft maar 1 keer per maand schoon gemaakt te worden. Hierdoor zijn mensen ook niet zo snel allergisch voor gerbils.

Ze hebben een badje van chinchillazand nodig, waarin ze lekker rollebollen om hun vacht weer te laten glanzen. Sommige gerbils poepen hier ook in, dus dat moet je er regelmatig even uitzeven.

Vergeet ook niet dagelijks schoon drinkwater te geven!

Als hok kun je het beste een aquarium of gerbilarium nemen. Zo kunnen ze tijdens het graven niet alle bodembedekking uit het hok gooien. De minimale maat voor 2 gerbils is 60 x 30, maar 80 x 30 is beter.

Gerbils zijn geen nachtdieren. Ze hebben een ritme van ongeveer 3 uur slapen en 3 uur waken. Ook overdag kun je dus af en toe genieten van actieve diertjes.