Voortplanting

Gerbils zijn geslachtsrijp tussen de 6 en 12 weken. Voor de vrouw is het beter te wachten tot 4-6 maanden, alvorens haar te laten dekken, zodat ze zelf eerst goed uit kan groeien.

Een vrouwelijke gerbil is om de 5 dagen ongeveer 4 uur vruchtbaar. Zij is dan paringsbereid. Het mannetje moet haar echter wel zo'n tien keer penetreren, alvorens een zaadlozing plaatsvindt. Het mannetje wast zich na iedere dekking. Het vrouwtje wast zich na de zaadlozing. De kans is zeer groot dat ze dan ook zwanger is.

De man kan gewoon bij het vrouwtje blijven. HIj helpt haar met de opvoeding van de pups.

De draagtijd is ongeveer 24-26 dagen. Pas aan het einde valt op dat het vrouwtje dik wordt. Soms zie je ook pups in haar buik bewegen. Zorg voor een plek waar ze een nestje kunnen maken en zorg voor nestmateriaal in de vorm van hooi, wc-papier o.i.d. Het beste is om een huisje neer te zetten, waar het dak van af kan, zodat je af en toe kunt spieken of het allemaal goed gaat. Zorg voor een huisje zonder spijkers. Als gerbils aan een huisje met spijkers gaan knagen, dan kunnen deze bloot komen te liggen. Ik heb hier zelf al een gerbilpup aan verloren.

Nadat het nestje is gemaakt, laat de man het vrouwtje alleen voor de bevalling. Er kunnen 1 tot 12 pups worden geboren, maar een nestje van 5-6 is zo'n beetje gemiddeld. Bij een groter nestje is het ook de vraag of de moeder genoeg melk heeft. Meestal mag de vader er al snel na de bevalling weer bij. De ouders zorgen samen voor het warmhouden van de pups en als ze eenmaal het nest gaan verlaten, brengt paps ze ook terug naar het nest.

De pups worden kaal, blind en doof geboren en wegen ongeveer 3 gram. Na 5-7 dagen begint de haargroei op de rug en worden de kleurtjes een beetje duidelijk. Vanaf 9-10 dagen begint ook de haargroei op de buik. Na 2 weken gaan de pups af en toe het nest verlaten. De oogjes zitten dan nog steeds dicht. Na ongeveer 18 dagen gaan de oogjes open.

De pups beginnen vanaf 3 weken ook vast voedsel te eten. Zorg voor bijvoorbeeld trosgierst of tortelduivenvoer. Ze blijven nog tot zo'n 4,5 week bij de moeder drinken. Vanaf 5 weken zijn ze zelfstandig, maar het is beter ze tot 6 weken bij de ouders te laten. Vanaf 6 weken moeten de mannen en vrouwen gescheiden worden, omdat er anders bevruchting binnen "het gezin" plaats kan vinden en dan krijg je inteelt. Inteeltgerbils zullen vaak niet gezond ter wereld komen.

Vader heeft direct na de bevalling zijn kans alweer waargenomen om moeder opnieuw te bevruchten. Er zal dus nog een tweede nestje komen. Omdat moeder na 24-26 dagen het eerdere nestje nog zoogt, zal ze de bevalling meestal wat uitstellen. Dit kan tot maximaal 48 dagen! Als je niet wilt dat er een derde nestje volgt, zal je voor de geboorte van dit tweede nestje vader bij moeder moeten weghalen. Het beste kan je dan vader met één of meerdere zonen apart zetten en de dochters bij moeder laten. Als alle oudere pups het nest kunnen verlaten, laat dan één dochter bij moeder, om haar te helpen met het nieuwe nestje. De dochter zal deze taak heel serieus nemen en haar broertjes/zusjes lekker warm houden. Als er wel een derde nestje mag komen, kan je vader natuulijk bij de moeder laten, maar zorg dan wel dat dochters en zonen op tijd bij elkaar en bij hen weggehaald worden.

Bedenk ook goed, dat je voor alle pups wel weer een goed tehuis moet vinden. Zorg dat de pups met twee van hetzelfde geslacht naar hun nieuwe woonomgeving gaan!

Geslachtsbepaling

Voor iemand met ervaring is direct na de geboorte het geslacht van de gerbil al waar te nemen. Bij zowel de man als de vrouw lijkt het geslacht er op het eerste gezicht echter hetzelfde uit te zien. Er zit een bobbeltje met daaronder de geslachtsopening. Bij vrouwen is de afstand daartussen kleiner dan bij de mannen. Zie foto hieronder voor een voorbeeld.

Als bij 9-10 dagen de haargroei op de buik begint zijn er bij de vrouwen heel eventjes kleine haarloze puntjes op de plek van de tepeltjes waar te nemen. Vaak sexen gerbilfokkers daarom hun gerbils rond deze leeftijd. Zodra dit buikhaar langer wordt, is het niet meer te zien.

Wanneer de gerbils ouder worden, zie je bij de man verdikkingen ontstaan, wat de balzakken zijn.

Als je het niet zeker weet, laat je gerbils dan sexen door iemand die er verstand van heeft. Zorg dat er in geen geval een broer en een zus samen verkocht worden!