Shawi-gerbils

De Shawi-gerbil

Bron: egerbil.com

Shawi’s zijn er in 3 kleuren: geel agouti, goud agouti en bruin agouti. Allen hebben zwarte ogen. Ze kunnen ook gevlekt zijn, wat enkel een klein vlekje op de kop is. De geel agouti heeft weinig thicking en lichte nagels. De goud agouti heeft iets meer thicking en donkere nagels. De bruin agouti heeft nog meer thicking en lijkt het meest op de agouti bij de Mongoolse Gerbil.

Shawi’s kunnen heel tam worden, zodat ze in je schoot liggen en vibreren, wat hetzelfde is als katten die spinnen. Het beste kan je 1 vrouw of 2 mannen samen houden. Vrouwen hebben een hoge territoriumdrang.

Bij de beschrijving van het koppelen van man/vrouw wordt beschreven dat de vrouw het beste 6-8 kan weken zijn en de man ouder dan 6 maanden? De vrouw en man zullen gaan “boksen” en als de vrouw dit wint, zal ze de man niet toelaten en agressief blijven, waarna het koppel gescheiden zal moeten worden. Wanneer de man wint, zal het gedrag een tijdje “chaotisch” zijn, waarna ze elkaar zullen gaan groomen en bij elkaar gaan slapen. Als de vrouw 10-12 weken is, zal er een dekking plaatsvinden.

Wanneer een dame bevalt, zal de man er de eerste dagen niet bij mogen. Soms wordt hij helemaal niet toegelaten. Zodra hij er wel bij mag, vervult hij een goede vaderrol. Het kan zo zijn dat hij na 1 of 2 nesten verstoten wordt door de dame, maar er zijn ook genoeg bewijzen van mannen en vrouwen die hun hele leven bij elkaar blijven.

De draagtijd is 24-26 dagen. Met 7 dagen hebben de pups een vacht, met 10 dagen gaan ze blind door het hok lopen en met 16 dagen gaan de ogen open. Met 16 dagen gaan ze ook vast voedsel eten. Moeder is heel beschermend en sleept ze vaak met 3 weken nog terug naar het nest. Met 4 weken zijn ze helemaal gespeend, met 5 weken mogen ze weg bij de ouders. Het beste kan je ze dan in groepen mannen en vrouwen scheiden en met 8 weken kunnen de mannen in koppels en de vrouwen alleen. Soms gaat het heel goed om twee zusjes samen te houden, maar heel vaak komt er toch onenigheid bij het ouder worden.

Wanneer de dame net bevallen is, is ze direct weer vruchtbaar. Als ze dan gedekt wordt, zal ze met 3 weken weer bevallen. Meestal wordt dit nestje verwaarloosd en komen deze pups te overlijden. Om dit tegen te gaan, zou je ook de heer alleen bij de dame kunnen zetten voor de dekking om hem daarna weer te verwijderen. Er wordt beschreven dat je de heer in een reiskooitje in het hok van de dame zet. Ze kan agressief hiertegen reageren, maar als ze “in heat” is, zal ze contact zoeken en de staart hoog opzij dragen.

Een man kan rond een jaar oud een hormonale piek krijgen, waardoor hij tijdelijk erg agressief en territoriaal kan worden. Dit kan in verschillende gradaties zijn, soms weken, soms maanden duren. Het kan zijn dat ze agressief zijn naar alles wat beweegt, maar ook dat ze slechts wat territoreaal worden. Echter, naar de mens toe blijven ze eigenlijk altijd vriendelijk. Als dit gedrag te erg wordt, moet het koppel soms tijdelijk uit elkaar gehaald worden. Dit gedrag wordt echter zeker niet altijd gezien.

De Shawi kan goed tegen hele hoge en hele lage temperatuur en ook tegen nat weer. Als basis hamster- of gerbilvoer, wat aangevuld kan worden met katten- of hondenbrokjes, wild vogelzaad (goed voor een glanzende vacht, vlak voor een show), alfalfa en noten.

Groente en fruit, maximaal twee maal per week: broccoli, spinazie, waterkers, wortel, kool, paksoi, sperziebonen, appel, grapefruit, granaatappel, banaan, gedroogde abrikoos, rozijnen en mais.

Lekkernijen, maximaal eenmaal per week: muesli, popcorn, naturel toast, naturel biscuit, klein beetje kaas, gekookte kip of een klein beetje kokosnoot.